DOOR DE TWEELINGZWANGERSCHAP HEEN

[ Week 28 ] [ Week 35 tot 36 ]

De eerste weken

Een tweelingzwangerschap verschilt in het begin niet zo heel veel met een gewone zwangerschap. Tot ongeveer 11 weken is de baarmoeder even groot als bij eenlingzwangerschap. Daarna groeit ze sneller, waardoor het erop kan gaan lijken dat je 3 tot 4 weken langer zwanger bent dan in werkelijkheid het geval is.

Week 20

Je baby's hebben nog alle ruimte om te draaien, keren en duikelen.
Jij vindt misschien dat je wel al heel dik geworden bent. Wist je nog niet dat je zwanger bent van een tweeling, dan is dit het moment waarop je arts kan gaan twijfelen. Ofwel wordt het een hele dikke baby, ofwel is de uitgerekende datum verkeerd, ofwel zijn ze met 2 of meer. Door de 2 baby's, het extra vruchtwater en de placenta's komt je baarmoeder nu immers al een stuk hoger dan bij een eenlingzwangerschap.

Week 24

Je baby's hebben nog voldoende ruimte om van plaats te wisselen, al gaat dit niet meer zonder enig "duw- en trekwerk". Het lijkt alsof er in je buik een nooit eindigende gevecht aan de gang is, waarbij er geschopt, geduwd en getrapt wordt.

Week 28

In je baarmoeder is de ruimte reeds aardig beperkt geworden. Toch kunnen je baby's kunnen zich nog omdraaien. Eén ding staat vast, momenteel hebben je kindjes het nog goed naar hun zin in je buik. Maar goed ook, want ze kunnen er beter nog een tijdje blijven.
Bij jou lijkt het of je 32 weken zwanger bent. Je krijgt dan ook de ongemakken die horen bij 32 weken. Je kunt beter niet te lang stilstaan of veel lopen, want je zult sowieso al meer last hebben van bandenpijn en harde buiken. Dit komt doordat de baarmoeder versneld moest oprekken.

[ TOP ]

Week 29

Vanaf nu komt er een groter verschil in gewicht tussen je 2 (of meer) kindjes. Hun groei hangt immers niet alleen af van de goede werking van je moederkoek, maar ook van de ruimte die ze (nog) hebben in je buik. Is dit je 2de of volgende zwangerschap, dan zal er waarschijnlijk meer ruimte zijn in je baarmoeder. Dit komt doordat je baarmoeder al eens eerder heeft moeten uitzetten. Ook werkt je placenta vaak beter als je reeds vroeger zwanger bent geweest. Dit komt omdat je lichaam het zwanger zijn als het ware "herkent".

Week 30

De kleintjes hebben nu maar heel weinig plaats meer om te bewegen maar lang niet alle baby's liggen nu reeds "startklaar" voor de bevalling.

Week 32

Omdat er gewoonweg geen plaats meer is om nog veel te bewegen, worden je baby's automatisch minder actief. Hun overlevingskansen nemen met de dag toe, omdat hun longetjes al vrij goed ontwikkeld zijn.
Rond deze tijd kunnen je baby's reeds indalen. De onderste baby komt dan iets lager te liggen. Hierdoor komt ook de baby boven aan iets lager te liggen, zodat de druk op je maag of ribben afneemt.
Vanaf deze week zul je heel regelmatig onderzocht worden. Er zullen over het algemeen, ook wat meer echo's genomen worden.

Week 35 tot 36

Door het gebrek aan ruimte kunnen je baby's zich nu nog nauwelijks bewegen.

[ TOP ]

Week 37

Aan 37 weken zijn de meeste tweelingbaby's voldoende rijp om geboren te worden. Dit houdt in dat ze buiten de baarmoeder zelfstandig zullen kunnen leven.
De meeste tweelingen komen rond deze tijd ter wereld. Je kindjes zijn dan zo'n 47 cm lang en wegen ongeveer 2,5 kg. Of ze nog even in de couveuse moeten, zal van verschillende factoren afhangen, o.a. hun gewicht, hun rijpheid en de manier waarop de bevalling verliep.

Week 38 tot 40

De laatste 14 dagen lijken een eeuwigheid te duren, niet alleen voor de ouders, maar vooral voor de baby's. Doordat ze steeds dikker en zwaarder worden, nemen ze ondertussen alle beschikbare plaats in. Hun beentjes zitten ondertussen muurvast en dus zijn hun handjes waarschijnlijk het enige dat ze nog een beetje kunnen bewegen.
Aan 38 weken, en zeker aan 40 weken zijn je baby's helemaal "af". Terwijl een eenling gerust wat langer in de baarmoeder mag blijven, kan een tweeling beter aan 40 weken geboren worden. Het risico dat moederkoek minder goed gaat werken, wordt immers te groot. Hierdoor zal de gynaecoloog veelal rond de 40ste week beslissen om de bevalling in gang te zetten door het aanbrengen van een infuus met een weeënopwekkend middel.

[ TOP ]