JE TWEELING (MEERLING) VOEDEN: BORST- OF FLESVOEDING

De uiteindelijke keuze tussen fles- of borstvoeding ligt bij de moeder. Hoewel borstvoeding soms niet zo handig is, vinden veel moeders het makkelijker om borstvoeding te geven dan flesvoeding. Daarnaast wegen de voordelen van borstvoeding ruimschoots op tegen die van flesvoeding, vooral voor baby’s die te vroeg geboren zijn.

Voordelen van borstvoeding

~ Er is geen enkele flesvoeding die zo voedzaam is als moedermelk.

~ Borstvoeding geeft je kind weerstand tegen infecties.

~ Borstvoeding verschaft baby’s een compleet scala aan voedingsstoffen die de ontlasting stimuleren en verstopping voorkomen.

~ Borstvoeding is intiem en stimuleert de band tussen moeder en kind.

~ Borstvoeding spaart geld omdat je geen flesvoeding hoeft te kopen. Ook de kosten van geneeskundige zorg kunnen lager uitvallen vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt.

~ Voor borstvoeding zijn geen flessen nodig en dus geen schoonmaaktijd, wat een waardevolle tijdsbesparing oplevert.

~ Borstvoeding kan je helpen sneller weer op je oude gewicht te komen omdat het extra calorieën verbrandt.

Een tweeling voeden

~ Succesvol borstvoeding geven vereist doorzettingsvermogen, geduld en oefening. Geef het niet te snel op.

~ Praat met andere moeders voor steun en informatie over borstvoeding. Zij hebben een schat aan informatie over dit onderwerp en ze zullen graag bereid zijn die met je te delen.

~ Volg een cursus borstvoeden als die aangeboden wordt in je plaatselijke ziekenhuis of elders.

~ Voor het borstvoeden van tweelingen is een voedingskussen handig (maar je kunt ook gewoon een aantal gewone kussens gebruiken)

~ Pasgeborenen moeten 8-12 keer per dag gevoed worden, dus is het belangrijk dat je beide baby’s tegelijk voedt. Zo maak je een goede start en krijg je wat rust tussen voedingen door.

~ Geef de kleintjes naar behoefte borstvoeding. Dit kan in het begin wat lastig zijn als je ook nog probeert beide kleintjes tegelijkertijd te voeden. Probeer de andere baby die nog niet zo’n honger heeft ook te voeden, of geniet van de tijd die je met slechts een van hen kunt doorbrengen.

~ Wissel de baby’s per borst af zodat de stuwing in beide borsten gelijk blijft.

~ Water is extreem belangrijk voor de melkproductie. Drink 8-10 glazen water per dag en eet voedzaam zodat je melkproductie op gang blijft.

~ Om aan het geadviseerde aantal glazen water per dag te komen, kun je voor elke voeding even een glas water drinken. Dit voorkomt ook die plotselinge dorst die je krijgt als je je baby’s aanlegt.

~ Zorg dat je comfortabel zit en je ontspant als je borstvoeding geeft. Dit stimuleert ook de toeschietreflex.

~ Laat je baby’s halverwege de voeding een boertje laten. Dit voorkomt een eventuele opeenstapeling van gassen.

~ Draag ook in bed een beha voor de steun. Als je baby’s ’s nachts langer beginnen door te slapen, kunnen je borsten overvol raken omdat ze een voeding overslaan. Een beha biedt dan steun en verlicht de pijn van gespannen borsten.

~ Je echtgenoot kan dan geen borstvoeding geven, hij kan wel helpen de baby’s een boerte te laten doen en ze te verschonen als ze klaar zijn.

~ Hulp bij het borstvoeden of een voedingskussen laten je handen vrij zodat je andere dingen kunt doen zoals je baby’s hoofdjes en lijfjes masseren om ze te helpen ontspannen of je oudere kind(eren) voorlezen.

~ Posities waarin je kunt borstvoeden met behulp van een voedingskussen: (zie illustratie)

Bijvoeding

~ Geef je baby’s geen flesje gedurende de eerste 4-6 weken, behalve als dit medisch noodzakelijk is. Dit kan tepel-speenverwarring veroorzaken, en er in uitmonden dat je kleintjes liever fles- als borstvoeding krijgen.

~ Bespreek bijvoeding met de lactatiekundige van het ziekenhuis of je kinderarts (of het consultatiebureau) voor je hier op eigen houtje aan begint.

~ Een flesje introduceren heeft meer succes als iemand anders dan de moeder het doet. Baby’s kennen de geur van hun moeder en zijn gewend aan haar borst, dus kan het zijn dat ze niet goed reageren als zij hen de eerste paar keer flesvoeding probeert te geven.

Borstkolf

~ Een kolf is heel belangrijk en nuttig voor een moeder als zij weer aan het werk gaat en met borstvoeden wil doorgaan, of als ze gewoon af en toe weg wil kunnen.

~ De meeste ziekenhuizen of consultatiebureaus kunnen je vertellen waar je een kolf kunt huren tegen een maandelijks tarief.

~ Een elektrische kolf is het meest effectief en je kunt beide borsten tegelijk afkolven, wat tijd bespaart. De firma Medela maakt de meest populaire kolf op de markt.

~ Veel winkels verkopen kolfjes op batterijen of kleine elektrische kolfjes die je makkelijk mee kunt nemen.

Moedermelk bewaren

Je kunt moedermelk bewaren in plastic of glazen flessen, of in steriele plastic zakken (Avent flessenzakjes). Als je plastic zakken wilt gebruiken, rol dan de opening van de zak dicht als er zo’n 60-120 ml moedermelk in zit en sluit de zak af met afplaktape (of de speciale afsluitclips die hiervoor verkrijgbaar zijn). Zorg wel dat je de datum en tijd van afkolven op de verpakking schrijft.

Vers afgekolfde melk kun je bewaren:

~ Op kamertemperatuur: 8 uur
~ In de koelkast: 7 dagen
~ In de vriezer bij 0 graden: 6 maanden
~ Ontdooide melk in de koelkast: 24 uur

Vries ontdooide melk niet opnieuw in.

Flesvoeding

~ Bespreek de verschillende soorten flesvoeding die verkrijgbaar zijn met je kinderarts of het consultatiebureau om te bepalen welk soort het meest geschikt is voor je kleintjes.

~ Twee kleintjes tegelijk flesvoeding geven kan lastig zijn. Je kunt ervoor kiezen de kleintjes apart te voeden, of iemand je te laten helpen, dan wel ze tegelijk te voeden (zie illustratie).



~ Sommige moeders gebruiken een kussentje om de fles te ondersteunen bij het voeden. Als je dit ook wilt doen, laat de kleintjes dan nooit met de fles alleen.

~ Laat je baby’s halverwege de voeding een boertje laten. Dit voorkomt een eventuele opeenstapeling van gassen.

[ TERUG ]