HUILEN/KOLIEK

Alle baby’s huilen. Sommige meer dan andere. Huilen is het enige verbale communicatiemiddel dat ze in deze levensfase kennen. Reageren op hun huilen is niet hetzelfde als ze verwennen, zoals sommige mensen denken.

De baby heeft blijkbaar ergens behoefte aan, en het is de verantwoordelijkheid van de volwassene om daarvoor te zorgen.

Voor een moeder van een tweeling is het noodzaak om te accepteren dat de ene kleine soms blijft huilen terwijl je voor de ander zorgt. Je kunt onmogelijk steeds tegelijkertijd de behoeftes van allebei de kinderen vervullen. Straf jezelf niet door te denken dat je hun emotionele ontwikkeling schaadt door niet onmiddellijk op elke behoefte te reageren. Tweelingen schijnen in staat te zijn te accepteren dat zij op hun beurt moeten wachten. De liefdevolle manier waarop je in het algemeen voor ze zorgt is belangrijker dan specifieke gelegenheden waarbij ze even op je moeten wachten.

Het stil krijgen van een huilende baby, vooral een pasgeborene, moet je vaak proefondervindelijk uittesten. Sommige trucjes werken wel bij de ene baby en niet bij de andere. Onthoud dat je kleintjes individuen zijn en dat hun persoonlijkheid verschilt. De een kan meer huilen dan de ander. Naarmate je meer tijd met je kinderen doorbrengt en ze ouder worden, zul je hun gehuil kunnen onderscheiden en makkelijker kunnen inspelen op hun behoeftes. Tot je dat punt bereikt hebt, kun je jezelf het volgende afvragen:

~ Heeft een van de twee honger? Als je borstvoeding geeft, lijkt dit wel constant het geval te zijn, omdat baby’s die borstvoeding krijgen vaker eten dan baby’s die flesvoeding krijgen. Probeer je baby’s te voeden als je denkt dat ze daar misschien om huilen. Zelfs als dit volgens de planning niet de tijd is voor hun voeding, kan het zijn dat je baby’s een groeispurt doormaken en meer voeding nodig hebben dan ze tot dan toe kregen.

~ Moet er een luier verschoond worden? Sommige baby’s kunnen het gevoel van een natte luier niet verdragen. Als dit het geval is, verschoon dan de luier.

~ Willen ze opgepakt worden? Als dat het is, pak ze dan op, en knuffel ze en geef ze alle liefde van de wereld.

~ Hebben ze het te koud of te warm? Geef ze een extra dekentje of trek ze wat kleding uit.

Als je een van de bovenstaande vragen met ja kon beantwoorden, dan kun je gemakkelijk in hun behoefte voorzien en iedereen blij maken. Als dit echter niet het geval is, en je kind(jes) blijven onophoudelijk huilen, dan kan het zijn dat ze last hebben van koliek. Koliek is een toestand van ontroostbaar huilen die kort na de geboorte tot de leeftijd van drie maanden kan optreden. Baby’s met koliek huilen erg hard en het lijkt of ze pijn hebben. De oorzaak van koliek blijft een medisch mysterie, hoewel sommige artsen denken dat het ligt aan een gevoelig zenuwstelsel of een onvolgroeid spijsverteringssysteem. De remedies die moeders en artsen aandragen voor het genezen of verlichten van koliek zijn dus ook zeer gevarieerd. Een baby met koliek is een van de grootste uitdagingen voor een moeder. De volgende aanbevelingen kunnen helpen een baby met koliek te kalmeren:

~ Bel de kinderarts om zeker te zijn dat er geen medische oorzaak is voor het leed.

~ Probeer beweging zoals babyschommels, wiegen, dansen, autoritjes, wiebelstoeltjes of rondgedragen worden in een draagzak of in je armen.

~ Probeer een kalmerende sfeer te creëren met bijvoorbeeld bandjes met slaapliedjes, een stofzuiger, een föhn, opnames van de oceaan of een hartslag, gedimd licht of een warm bad.

~ Leer hoe je kalmerende baby-massage kunt toepassen.

~ Leg je baby’s op hun buik en wrijf over hun ruggetjes.

~ Geef jezelf altijd twintig minuten extra om wat dan ook te regelen
~ Laat de baby uitgebreid een boertje doen halverwege en na elke voeding om gasophoping te voorkomen.

~ Als je borstvoeding geeft, controleer dan wat je eet op eventuele allergenen zoals koemelk, eieren, citrusvruchten en pinda’s.

~ Als je flesvoeding geeft, praat dan eens met je kinderarts over andere soorten flesvoeding speciaal voor baby’s met koliek.

~ Geef je baby een fopspeen om zijn zuigbehoefte te bevredigen.

~ Praat met je kinderarts over medicatie voor baby’s met koliek.

~ Praat met een kennis die ook een baby met koliek heeft gehad. Zij kan je wat noodzakelijke steun geven.

Helaas zal het wat tijd in beslag nemen om te ontdekken welke methodes het best werken om je onrustige baby te kalmeren.

Onthoud dat als een remedie of een combinatie van remedies werkt, je deze kunt blijven toepassen. Als niets helpt de baby’s te kalmeren, en je hebt het gevoel dat je het niet meer aankunt, leg de kleintjes dan op een veilige plek, bijvoorbeeld in hun wieg, en verlaat onmiddellijk de kamer. Neem een korte pauze tot je jezelf weer in de hand hebt.

Niet alle baby’s lijden aan koliek, maar ze huilen toch. Probeer de bovenstaande suggesties om ze te kalmeren. Het kan ook dat de kleintjes huilen omdat ze zich gewoon vervelen of niet genoeg aandacht krijgen. Probeer dan het volgende:

~ Pak ze op, hou ze rechtop en loop rond zodat ze de wereld van over je schouder kunnen bekijken.

~ Neem ze mee naar buiten voor een wandeling.

~ Ga met ze op de vloer zitten spelen.

~ Zing en dans voor ze. Maak je niet druk als je niet alle woorden van een liedje kent, maar verzin ze gewoon zelf. Zing enthousiast en dans uitbundig. Waarschijnlijk zullen je baby’s ophouden met druktemaken en je aankijken alsof je gek bent. Je zult wel kunnen beamen dat je op dit punt in je leven eigenlijk ook wel een beetje gek bent!

~ Als je baby’s wat ouder zijn vinden ze het misschien prettig om bloot te zijn.

~ Verplaats je kleintjes gedurende de dag door het huis. Begin in de huiskamer en zet ze in hun maxi-cosy, naar de keuken waar je ze in een schommeltje zet, en ga vervolgens naar andere ruimtes.

~ Geef ze verschillende soorten speelgoed om mee te spelen.

Het kan zijn dat je baby’s zich niet lekker voelen omdat ze tandjes krijgen. Geef ze iets hards en veiligs om op te kauwen, zoals een rammelaar of een koud washandje. Probeer een remedie van de apotheek om het ongemak te helpen verlichten.

[ TERUG ]