VEILIGHEID IN HUIS

Je kunt nooit te vroeg beginnen je huis veilig te maken voor kinderen. Je hebt als moeder van tweelingen een dubbele kans op een ongelukje of letsel in je huis. Een baby heeft maar een halve seconde nodig om van een wiebelige boekenplank af te vallen, terwijl jij net de ander probeert te grijpen voor hij zijn vingertje in het stopcontact kan steken.

Zodra je baby’s zich beginnen te verplaatsen, door om te rollen, te kruipen, op hun achterwerk te schuiven of als ze in een loopstoeltje zitten, hebben ze de gelegenheid om zichzelf te schaden. Het is jouw taak om een kinderveilige en -vriendelijke omgeving te creëren.

De beste en gemakkelijkste manier om hiermee te beginnen is om zelf op handen en knieën te gaan zitten en rond te kruipen op zoek naar gebieden en dingen die gevaarlijk zijn en waar je kleintjes bij kunnen. Zodra je deze plekken of dingen bekeken hebt kun je ze verplaatsen, aanpassen of afschermen, zodat je baby’s veilig zijn. Het kost tijd, consequentie en volwassenheid om je kleintjes te leren waar ze niet aan mogen komen. Tot die tijd is het jouw taak om te zorgen voor een veilig omgeving en de constante begeleiding van beide kinderen.

Baby’s handelen en reageren snel, en ze zijn slimmer dan je denkt. Wees niet verbaasd als je ontdekt dat je kleintjes een team vormen om samen dat hekje om te gooien zodat ze toch kunnen komen waar ze niet mogen komen. Laat ze nooit ook maar een moment alleen. De volgende punten helpen je op weg:

~ Bind touwtjes van jaloezieën en gordijnen op, zodat je baby’s er niet in verstrikt kunnen raken.

~ Bedek stopcontacten met plastic kinderbeveiligingsplaatjes.

~ Zet planten buiten bereik van de kinderen zodat ze deze niet om kunnen trekken of ervan gaan eten. Giftige planten kun je het beste wegdoen.

~ Blokkeer trapopgangen met stevige hekjes.

~ Controleer of trapopgangen en hekjes losse spijlen hebben en maak deze vast.

~ Laat je kinderen nooit alleen in een bad waar water in staat. Er is maar heel weinig water nodig voor een dodelijk ongeluk.

~ Scherm je open haard of kachel af.

~ Zet een grendel op de ovendeur en op de toiletdeur zodat je kleintjes ze niet open kunnen krijgen.

~ Kijk uit voor scherpe hoeken aan tafels. Rond ze af met zachte beschermhoeken.

~ Zorg dat bepaalde meubelstukken, zoals boekenkasten en bijzettafels, zwaar en stabiel genoeg zijn om beide baby’s tegelijk te houden voor het geval ze zich er aan op willen trekken.

~ Berg schoonmaakartikelen buiten bereik van je kinderen op.

~ Zet kastklemmen op alle kastjes waar je kleintjes niet in mogen komen.

~ Snoepjes in een schaal vormen een potentieel verstikkingsgevaar.

~ Gebruik deurbeveiligingen op deuren die uw kinderen niet mogen openen.

~ Pas op voor scherpe voorwerpen, zoals messen op het aanrecht, scheermesjes op de kaptafel, scharen in de la. Berg ze veilig op buiten bereik van de kleintjes. Leg ze ook na gebruik direct weer weg, want baby’s kunnen razendsnel iets grijpen als je je ook maar een momentje omdraait.

~ Zodra je kleintjes zich beginnen op te trekken in bed, zet je hun matrasjes lager.

~ Als de bevestigingsbandjes van de hoofdbescherming breken, naai ze dan weer stevig vast of koop een nieuw kussen, zodat je baby’s niet verstrikt kunnen raken in de bandjes.

~ Vergeet niet dat ook buiten je huis potentieel gevaarlijke gebieden zijn. Zwembaden, schommels, giftige planten en glasscherven kunnen alle gevaar opleveren.

Natuurlijk is de bovenstaande lijst verre van compleet. Elk huis is verschillend, en het is de verantwoordelijkheid van de ouders om hun gezonde verstand te gebruiken en de tijd te nemen om de omgeving veiliger te maken voor de baby’s. Baby’s zijn nieuwsgierig en kunnen dingen uithalen die je niet voor mogelijk had gehouden.

Ben je bezig je huis veiliger te maken, denk er dan ook aan dat je bepaalde gebieden in je huis wél voor ze openstelt. Onderdruk hun nieuwsgierigheid niet door elk hoekje en gaatje voor ze af te sluiten en ze de hele dag achter een omheining te laten zitten. Hou een paar kastjes toegankelijk zodat de kleintjes ze kunnen openen en kijken wat erin zit. Stop daar dan plastic bakjes in waar je kleintjes mee kunnen spelen. Een ander idee is om een boekenplank die binnen hun bereik is te vullen met babyboekjes. Ze kunnen die dan zelf pakken en ermee spelen. Door je kleintjes toe te staan hun eigen nieuwsgierigheid te bevredigen in een veilige omgeving, kunnen ze hun grenzen verkennen. Dit is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en hun onafhankelijkheid. Dit is met recht een win-win situatie

[ TERUG ]