DE ONTWIKKELING VAN EEN EMBRYO

[ Week 24 ]  [ Week 26 ]
[ Week 28 ]  [ Week 30 ]
[ Week 32 ]  [ Week 34 ]
[ Week 36 ]  [ Week 38 ]
[ Week 40 ]  [ Week 42 ]

Week 24
Je baby is nu ongeveer 32 cm en weegt ongeveer 560 gram. Je baby heeft nog al de ruimte in je buik, en beweegt dan ook volop, de baby schopt, zwaait en maakt salto's. Toch slaapt de baby nog het grootste gedeelte van de dag in zijn/haar favoriete houding. De organen zijn geheel ontwikkeld, maar de longetjes moeten nog rijpen, dit doet de baby door vruchtwater in en uit de longetjes te ademen. Het vruchtwater wordt de komende weken ook steeds meer. Rond jouw 36ste zwangerschapsweek is de hoeveelheid vruchtwater 1 liter geworden. Je kindje beweegt nu gemiddeld zo'n twintig keer per uur. Maar de bewegingsruimte begint al aanzienlijk minder te worden voor jouw kindje. Soms is je kindje zo actief dat het nog meer beweegt. Slapen doet je kindje ook nog heel veel, wel 16 tot 20 uur per dag. Dit heeft je kindje hard nodig om zo flink te groeien. Je baby is nog erg mager en gerimpeld, maar groeit flink door. De spieren van de armen en benen gebruikt je kindje al fanatiek. Er komen al groeven in de handpalmen en vingertoppen. Als je kindje nu geboren zou worden dan is de kans zeer klein dat het zal overleven, omdat de longen nog helemaal niet rijp zijn.

Week 25
Je baby is nu ongeveer 32,5 cm en weegt ongeveer 650 gram.
Als je baby nu geboren zou worden, heeft het een kans om met heel veel verzorging te overleven. Maar het is natuurlijk veel beter als jouw kindje nog heel veel weken in jouw buik blijft. Want als jouw kindje nu geboren wordt, zal het zeker heel lang in de couveuse moeten verblijven en zeer veel verzorging nodig hebben. Je kindje is nog niet echt klaar om buiten de baarmoeder te overleven. De longetjes zijn nog lang niet rijp, en ook is het schedeltje nog erg zacht. Je baby wordt de komende tijd alleen nog zwaarder, groter en sterker. Je baby wordt al wat dikker. Het babyhartje klopt twee keer zo snel als jouw hart!
Wat je baby nu kan horen? Vergelijk het met onder water zwemmen. Er dringen allerlei geluiden tot hem door, maar heel gedempt. Er is overigens best veel 'herrie' om je kind heen. Niet alleen hoort hij muziek en stemmen van buitenaf, hij luistert ook naar darmgerommel, het ruisen van je bloed en het kloppen van je hart.

[ TOP ]

Week 26
Je baby is nu ongeveer 33 cm en weegt ongeveer 720 gram.
Je baby is steeds sterker geworden en dat merk je, doordat je bijvoorbeeld niet goed kan slapen door het schoppen. De longen van de baby beginnen zich beter te ontwikkelen. Maar zijn nog lang niet rijp genoeg om het buiten de baarmoeder op eigen kracht te doen. De baby begint een vet reserve op te bouwen. Jouw kindje kan al heel veel, en is al bijna geheel opgewassen voor de grote sprong van de geboorte. Je kindje kan voelen, schoppen, slikken, horen, gapen, duimen en nog veel meer.

[ TOP ]

Week 27
Je baby is nu ongeveer 34 cm en weegt ongeveer 800 gram.
Je buik reikt ongeveer tot 23 cm boven je schaambeen. Het eerste half jaar van je zwangerschap is voorbij, je gaat nu naar de laatste drie maanden. Het is nu goed voor de buitenwereld te zien dat je zwanger bent. Qua gewicht groeit de baby als kool, maar groeien in de lengte gaat nu niet meer zo hard. Rond deze week gaan de membramen die de oogleden van de baby vormen open. De ogen van een baby zijn in het begin meestal blauw. Dit komt omdat de oogkleur van de ogen pas een paar maanden naar de geboorte kompleet is. Soms worden baby's met bruine ogen geboren. Je kindje zit in het schemer in jouw buik, een rode kleur van de jouw huid met de bloedsomloop, maar toch neemt het al dingen waar. Als jij met jouw buik in de zon zit dan ziet jouw kindje ook veel licht. De signalen die jouw kindje opvangt, worden doorgestuurd naar de hersens van jouw kindje. Je kindje krijgt in deze periode ook een trommelvlies in de oortjes.

Week 28
Je baby is nu ongeveer 35 cm en weegt ongeveer 900 gram.
Mijlpaal, als je baby vanaf nu geboren zou worden, heeft het een grote kans in leven te blijven, maar dan niet zonder medische hulp want jouw kindje kan zichzelf nog niet goed op temperatuur houden en ook de longen kunnen nog niet op volle kracht werken. Je baby is nog helemaal bedekt met huidsmeer, wat hem beschermt tegen het vruchtwater. Het gewicht van jouw kindje is de afgelopen vier weken verdubbeld. Het skelet van je baby verandert. Het kraakbeen begint langzaam te verbenen, waardoor de botjes al aardig stevig zijn bij de geboorte. Maar de verbening is dan nog lang niet voltooid. Vooral de schedel is zo zacht, dat de beenderen zich kunnen vervormen en iets over elkaar kunnen schuiven, moulage. Dit vergemakkelijkt de doorgang door het baringskanaal.

[ TOP ]

Week 29
Je baby is nu ca. 36 cm en 1200 gram
Moeder:
Waarschijnlijk ben je rond deze periode al flink wat aangekomen, maar hoe is dat nu eigenlijk verdeeld?
Een gemiddelde baby weegt bij zijn geboorte 3400 gram.
Maar waarschijnlijk ben je meer aangekomen.
Dit mag je er nog eens bijrekenen tot aan je bevalling.
Placenta en vliezen 650 gram
Vruchtwater 600 gram
Baarmoeder 1000 gram
Borsten 800 gram
Bloed 1000 gram
Extra vettoename 3500 gram Baby:

Wist je dat je baby nu al een eigen karaktertje heeft?
Er zit een duidelijke regelmaat in zijn bewegingen, heeft een eigen dag en nachtritme (die weleens volledig van die van jou kan verschillen) maar ook de manier van trappelen zul je waarschijnlijk al heel goed herkennen.

Week 30
Je baby nu alweer ca. 37 cm en ca. 1500 gram.
Moeder:
Rond deze periode kun je geplaagd worden door brandend maagzuur. Dit komt omdat je baarmoeder steeds hoger gedrukt wordt en zodoende de ingang van de maag minder goed afsluit. Probeer koffie thee en sinaasappelsap te vermijden. Een oplossing kan zijn een glas lauwe melk. Probeer te gaan slapen met een extra kussen. Als dit niet helpt overleg dan eens met je huisarts of verloskundige, maar ga niet op eigen houtje medicijnen innemen.

Baby:
Je baby maakt momenteel behoorlijke spurten.

[ TOP ]

Week 31
Je kindje is nu ca. 38 cm en weegt ca. 1800 gram
Moeder:
Probeer in deze periode goed op je houding te letten, je rug kan je anders parten gaan spelen. Door het extra gewicht kun je gaan overhellen, probeer je bilspieren aan te spannen en je schouders naar achteren te houden bij het staan en lopen.

Baby:
Je baby ziet er nu al helemaal kant en klaar uit maar toch is het beter als het nog even in jouw veilige baarmoeder blijft.
Je baby zou zich buiten de baarmoeder nog niet warm kunnen houden, en ook zijn weerstand is nog niet voldoende opgebouwd.
Dit maakt je kindje kwetsbaar voor infecties.
Mocht het toch zo zijn dat je kindje nu geboren wordt, dan is hij wel levensvatbaar maar moet direct de couveuse in.

Week 32
Je kindje is nu ca. 40 cm en weegt 1900 gram
Moeder:
Hou je vocht vast?
Soms zijn je voeten aan het eind van de dag zo opgezet dat je je schoenen niet meer past.
Probeer regelmatig even te rusten maar blijf wel goed in beweging, dit helpt namelijk een vlotte doorbloeding.
Blijven je enkels zo dik, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige want je bloeddruk kan te hoog zijn.

Baby:
Je kindje gaat nu zo zoetjes aan zijn houding aannemen waarin het geboren gaat worden.
De ruimte in je baarmoeder wordt steeds minder waardoor de "speelperiode" nu wel ten einde is.

[ TOP ]

Week 33
Je baby is nu ca. 41 cm en weegt ca. 2000 gram
Moeder:
Gedurende je zwangerschap zul je tussen de 10 en 14 kilo aankomen.
Als je daar ver boven zit dan eet je waarschijnlijk te veel of te vet.
Het is uiteraard moeilijk om de zwangerschapslusten te bedwingen maar probeer het toch maar.
Overgewicht is niet goed voor je bloeddruk en gewrichten.
Let op wat je eet, vermijd de snackbar en kies voor magere producten.
Hebben jullie het geboortekaartje al uitgezocht, dit is een mooie periode om dat te gaan regelen.

Baby:
De donshaartjes waarmee je baby bedekt was beginnen nu langzaam maar zeker te verdwijnen.
De haartjes komen in het vruchtwater terecht, evenals de losgelaten huidcellen en propjes huidsmeer.
Je kindje drinkt dit en ontwikkelt daarmee de maag en darmen.

Week 34
Je baby is nu ca. 43 cm en 2200 gram.
Moeder:
Het kan zijn dat je rond deze tijd indalings weeën voelt.
Je baby is aan het indalen in het bekken en de baarmoeder kan daarop reageren met extra samentrekkingen.
Dit uit zich in de vorm van een harde buik of een trekkende pijn in de onderbuik.
Wees gerust, dit hoort er allemaal bij en houd niet in dat je bevalling is begonnen.
Probeer nu wel te letten op je bekkenbodemspieren, het kan zijn dat je soms wat urine begint te verliezen.
Dit komt omdat je bekkenbodemspieren aan het verslappen zijn door het gewicht van je kindje dat er op drukt.
Probeer je spieren wat te trainen, want ze krijgen het straks tijdens de bevalling nog zwaar te verduren.

Baby:
Je kindje is bijna klaar voor de start.
De niertjes werken, en de longetjes zijn bijna rijp.
Heeft je kindje besloten om lekker rechtop te blijven zitten in je buik dan kan het zijn dat de verloskundige deze week gaat proberen het kindje te draaien.
Een stuitligging maakt de bevalling moeilijker.

[ TOP ]

Week 35
Je kindje is nu ca. 44 cm en 2500 gram
Moeder:
Als de baby nu besluit te komen dan zul je in het ziekenhuis moeten bevallen, de longetjes zijn nog niet sterk genoeg om geheel op eigen kracht te werken. Je baby zal dus in de couveuse moeten.

Baby:
Je baby zal zich nu waarschijnlijk wat rustiger houden in
je buik, af en toe zul je nog een been of arm zien uitpuilen maar verder is hij energie aan het opbouwen voor de grote onbekende reis.

Week 36
Je kindje is nu ca. 45 cm en weegt ca. 2900 gram

Moeder:
Hopelijk heb je alles al klaar voor de komst van je kindje. Is het kamertje gereed? Zijn de kleertjes gewassen, en liggen de enveloppen voor de geboortekaartjes al klaar?
Dit is een echte periode om de laatste dingetjes af te ronden zodat je je de laatste weken in alle rust kunt gaan voorbereiden op de bevalling.
Misschien heb je inmiddels wel een heel ander beeld van hoe je wilt gaan bevallen als in het begin van je zwangerschap.

Baby:
De huid van je baby is nog steeds bedekt met huidsmeer. Huidsmeer ziet eruit als een glibberige witte crème. Het is echter wel een heel belangrijk crème, want het beschermt je kindje tegen infecties.

[ TOP ]

Week 37
Je baby is nu ca. 46 cm en weegt 3000 gram
Moeder:
Ga je koffer maar vast klaar zetten, over een paar weekjes heb je ineens een gezin.
Als je van plan was om in het ziekenhuis te bevallen moet je de volgende dingetjes inpakken.
Een lekker ruim T-shirt om in te bevallen, je mooiste pyjama voor in het kraambed, een badjas, pantoffels, voedings-bh, ondergoed, toiletspullen.
Vergeet uiteraard niet om je fototoestel en evt. een extra rolletje mee te nemen. Ook handig is een lijstje met telefoonnummers van iedereen die je wil bellen. Je man zal niet de eerste zijn die ineens het telefoonnummer van zijn ouders niet meer weet door de spanning. Ook handig is om een telefoonkaart of evt. wat kwartjes mee te nemen.
En natuurlijk heel belangrijk......dat leuke lieve eerste pakje dat je je kindje zult aandoen.

Baby:
Je baby begint steeds minder te bewegen, de ruimte die hij nu heeft is dan ook heel beperkt. Het hoofdje ligt al diep in je bekken.
Voel je echter helemaal geen bewegingen meer dan is het verstandig om even contact met je verloskundige op te nemen.

Week 38
Je kindje is nu ca. 48 cm en weegt ca. 3200 gram.
Moeder:
Als de weeën nu op gang komen en alles naar wens verloopt dan mag je nu waarschijnlijk gewoon thuis bevallen als je keuze daarop was gevallen.
Sommige babys vinden 38 weken zwangerschap gewoonweg genoeg.

Baby:
Je baby groeit nu nauwelijks meer, hij komt hoogstens nog 20-30 gram per dag aan. Dit kun je zien als een reserve voor na de bevalling. Niet ieder kindje wil direct aan de fles of borst en dat beetje reserve geeft hem de mogelijkheid om rustig aan zijn nieuwe omgeving te wennen.

[ TOP ]

Week 39
Je baby is nu ca. 49 cm en weegt ca. 3300 gram

Moeder:
Evenals je kindje ben je waarschijnlijk startklaar. Het is in deze tijd niet ongewoon als je snel geïrriteerd bent of vergeetachtig. Alles draait nu om jou en de baby en dat mag ook best want jullie gaan straks allebei een topprestatie leveren.

Baby:
De baby ligt klaar in afwachting van hetgeen komen gaat.

Week 40
Je kindje is nu ca. 50 cm en weegt ca. 3400 gram
Moeder:
"DE" week is nu aangebroken. Maar weinig kinderen worden op de verwachtte datum geboren dus ga niet thuis zitten afwachten of je misschien al een weetje voelt. Je kindje kan misschien nog wel een paar weken lekker in zijn veilige omgeving blijven zitten. Probeer te genieten van de laatste dagen van je zwangerschap want straks na je bevalling zul je zien dat je je buik nog gaat missen.

Baby:
Wat merkt je baby nu eigenlijk van een bevalling?
In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen.
Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker. Persweeën zijn het minst prettig, het hoofdje wordt naar beneden geduwd en daarna weer naar achter. Zijn hartje zal sneller gaan kloppen en de zuurstofvoorziening wordt tijdens de tocht door het baringskanaal ook minder. Je kindje kan zich dus een beetje duizelig gaan voelen.
Als je kindje eenmaal op de wereld is moet hij in heel korte tijd wennen aan allerlei nieuwe prikkels zoals licht en harde geluiden.

[ TOP ]

Week 41
Je kindje is nu ca. 50 cm en 3430 gram

Moeder:
Waarschijnlijk baal je nu omdat je overtijd bent. Troost je met de gedachte dat het nu echt niet lang meer zal duren. Ga maar alvast beginnen met de spullen voor de kraamvisite neer te zetten. Maak een lijntje in de huiskamer waaraan je de geboortekaartjes kunt ophangen en evt. kraamkado's.

Baby:
Je baby heeft het blijkbaar nog steeds naar zijn zin.

Week 42
Moeder:
Mocht er nog niets spontaan op gang gekomen zijn, dan zul je waarschijnlijk aan het eind van deze week worden ingeleid.
De baarmoedermond zal met een speciale gel worden verweekt en als dit is gebeurd krijg je een infuus met een weeënopwekkend middel.
Het toedienen hiervan wordt heel geleidelijk gedaan om te voorkomen dat de weeën plotseling te snel achter elkaar zullen komen.
Een lichtpuntje.........waarschijnlijk ben je over een aantal uren moeder

Baby:
Je baby zal waarschijnlijk schoon ter wereld komen en heeft misschien al lange nageltjes. Mama.........ik kom eraan hoor!

[ TOP ]

[ Conceptie - 23 ]