DE EERSTE PAAR MAANDEN

De eerste paar maanden met je kleintjes zijn zowel fysiek als emotioneel uitputtend. Luiers verwisselen, voedingen en baby’s troosten zullen het grootste deel van je tijd in beslag nemen.
Ook kom je veel slaap tekort, en dat geeft concentratie- problemen. Wees niet verrast als je op een gegeven moment denkt. "waar ben ik aan begonnen?" Geen angst, je zult deze moeilijke tijd best doorkomen. Sterker nog, over een maand of zes ben je de meeste moeilijke momenten vergeten. Blijf gericht op je kleintjes en zorg goed voor jezelf.

Dit hoofdstuk (deze pagina) beschrijft hoe je als nieuwe moeder van tweelingen de eerste maanden met succes doorkomt.

~ Als je tweelingen (of meerlingen) eeneiig zijn, kun je overwegen om de armbandjes uit het ziekenhuis om te laten tot je zeker weet wie wie is. Vooral de eerste paar dagen thuis kan het best moeilijk zijn de twee kleintjes uit elkaar te houden. Wees verstandig en laat de bandjes even zitten om verwarring te voorkomen (dit is ook een goed idee als je kraambezoek krijgt).

~ Het is heel belangrijk dat je de dagelijkse activiteiten van je baby’s kent, en dan vooral wat ze eten en hoe hun ontlasting is. Uitdroging kan levensgevaarlijk zijn voor een pasgeborene. Om verwarring te voorkomen, kun je het best een dagboek bijhouden waarin je schrijft hoe laat en hoeveel elke baby eet. Schrijf ook de tijden en resultaten van elke luierverwisseling op. Wees uitgebreid in je beschrijving, voor het geval je het later een keer nodig hebt.

[ TERUG ]