VOOR JEZELF ZORGEN

Dit hoofdstuk is zo belangrijk voor de moeder van een tweeling. Je moet namelijk niet vergeten voor jezelf te zorgen. De zorg voor twee babyís is veeleisend en hard werk.

Het is makkelijk om er zo in op te gaan dat je vergeet voor jezelf te zorgen. Als je jezelf verwaarloost kan dit leiden tot gezondheidsproblemen en zelfs tot wrevel ten opzichte van de kleintjes. Zorg dat je elke dag wat tijd voor jezelf hebt, al is het maar twintig minuten. Gebruik deze tijd om je op jezelf te richten en luister naar je lichaam zodat je weet wat je zelf nodig hebt. Als je wat tijd voor jezelf vrijmaakt, voel je je beter en uitgeruster en word je uiteindelijk een betere moeder.

De volgende ideeŽn helpen je voor jezelf te zorgen:

~ Eet gezond en drink 8-10 glazen water per dag.

~ Houd je aan instructies van de dokter.

~ Plan een tijd waarin je iets kunt doen wat je leuk vindt. Wat het ook is dat je leuk vindt om te doen, sporten, lezen, zingen, winkelen, zorg dat je er af en toe gelegenheid voor hebt.

~ Verwen jezelf met een manicure, een pedicure, een nieuw kapsel of een massage.

~ Ga naar buiten en bezoek vrienden en familie.

~ Neem een middagpauze door een hulp te regelen die even voor de babyís zorgt zodat jij wat tijd hebt voor jezelf hebt om het eten klaar te maken, een eindje te wandelen, of wat dan ook. Het helpt je om de avond door te komen met wat meer energie en een beter humeur.

~ Als je gelovig bent, bid dan om kracht, geduld en begrip.

~ Schrijf je in voor yogalessen om je te leren ontspannen en hoe met stress om te gaan.

~ Onderschat vooral niet de kracht van een diepe ademhaling. Als je een zware dag hebt, neem dan wat tijd voor ademhalingsoefeningen. Haal diep adem en adem langzaam en diep weer uit. Dit ontspant.

~ Leg de babyís op een veilige plaats, bijvoorbeeld in hun wieg, en geniet even van een momentje voor jezelf.

~ Vorm een speelgroep met anderen die voor kleine kinderen in dezelfde leeftijdsgroep zorgen (dit hoeven natuurlijk geen tweelingen te zijn) en spreek regelmatig af in een park of om beurten bij de leden thuis. Dit is gezellig en je kunt tips uitwisselen!

Hou je huwelijk gezond en reserveer wat tijd voor jou en je echtgenoot. Ga uit en doe iets wat jullie beiden leuk vinden, of blijf thuis en kijk samen naar een film of geniet van een goed gesprek. Wat je ook doet, verwaarloos dit belangrijke punt niet. Het is goed voor je kleintjes om de band tussen jullie beiden te kunnen zien.

[ TERUG ]