EEN BAND VORMEN

Het is niet ongebruikelijk dat je je als moeder van een tweeling ongerust maakt of je wel in staat zult zijn een band te krijgen met twee baby’s. Tussen het luiers verschonen en voeden door lijkt er weinig tijd over om een band te vormen.Hoewel het in het begin moeilijk kan zijn omdat je alleen bezig bent je hoofd boven water te houden, is het toch mogelijk een band met beide baby’s te krijgen. Ga ervan uit dat het bindingsproces iets is dat geleidelijk groeit, en niet meteen bij de geboorte bestaat. Bij de geboorte van een tweeling kunnen er veel onvoorspelbare dingen gebeuren, zoals een spoedkeizersnede, of een vroegtijdige bevalling. Als je denkt dat het bindingsproces op dat moment moet beginnen, raak je enkel gefrustreerd. Verlicht de druk op jezelf en zie het bindingsproces als een levenslange reis. Het is onmogelijk je tweeling evenveel aandacht te geven als een enkele baby, vooral tijdens het eerste jaar. Je kunt alleen maar je best doen. Probeer het volgende:

~ Geef je baby’s individuele aandacht door tijdens het luiers verwisselen of voeden even te stoppen en de tijd te nemen om je kindje in de ogen te kijken, zijn buikje te aaien of een liedje te zingen. Dit geeft al de exclusieve aandacht die nodig is om die belangrijke band tussen moeder en kind te smeden.

~ Leer baby-massage.Baby-massage houdt in dat je het babylijfje zachtjes aait. Het is goed voor de emotionele toestand van het kind en het begin van een liefdevolle intieme relatie tussen ouder en kind.

~ Geef borstvoeding. Het huidcontact tussen moeder en kind smeedt een sterke band.

~ Als je je baby’s flesvoeding geeft, doe dat dan tenminste eenmaal per dag terwijl je ze in je armen houdt, in plaats van ze in hun maxi-cosy’s te laten voor elke voeding. Baby’s hebben behoefte aan het huidcontact dat er wel is wanneer je ze in je armen houdt.

~ 's Morgens of na het slaapuurtje, als een van de kleintjes eerder wakker is dan de andere, neem je hem of haar mee naar je eigen bed en knuffel met hem tot de ander wakker wordt. Gebruik dit kostbare moment dat je al je aandacht kunt richten op één baby.

~ Als een van de kleintjes overdag slaapt en de ander wakker is, maak dan wederom van die tijd gebruik. Geef hem te eten, speel met hem of hou hem gewoon vast. Het is zo’n opluchting en een leuke afwisseling om eens wat tijd met slechts één baby door te kunnen brengen.

~ Leg de kleintjes op de vloer en besteed wat tijd aan hen. Gebruik beide handen om allebei de kleintjes te masseren, haal wat speelgoed, kijk ze aan en zing liedjes voor hen.

~ Toon ze dat je liefde voor hen blijvend is. Ze krijgen niet alleen steun van jou maar ook van elkaar door dicht bij elkaar te liggen.

~ Lees voor, en doe dat zo vaak mogelijk. Ook al begrijpen ze je niet, voorlezen stimuleert hun hersentjes en hun spraakontwikkeling, wat zo belangrijk is in de eerste levensjaren.

~ Vergeet de andere ouder niet: papa. Geef hem ook wat tijd om alleen met de baby’s te zijn om zijn eigen band met hen te smeden. Laat hem een kindje voeden als je flesvoeding geeft en laat hem ook de baby’s in bad doen en ermee gaan wandelen. Dit geeft jou tegelijkertijd een welverdiende pauze.

~ Neem één baby mee naar de supermarkt en laat de ander thuisblijven bij papa. Neem de volgende keer de andere baby mee.

~ Zoek de verschillen tussen de persoonlijkheden van de twee baby’s. Onthoud dat je baby’s individuen zijn en ook vanaf het eerste moment als zodanig moeten worden behandeld. Reageer op de behoeftes en voorkeuren van elke baby afzonderlijk.

[ TERUG ]