KINDERVERZORGING

Bedrijven zouden moeten overwegen om als meerderheid van hun personeel moeders aan te nemen, vooral moeders van tweelingen. Ze zullen al gauw merken dat deze vrouwen door het opvoeden van hun kinderen thuis getraind zijn in time management, efficiëntie, prioriteiten stellen en openstaan voor anderen. Goede werknemers hebben deze vaardigheden nodig om te slagen in hun werk. Er is echter één element in dit scenario dat alles tenietdoet, en dat is een werkbare kinderopvang voor de werknemer.

Er komen elk jaar steeds meer moeders met jonge kinderen op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat er een goede kinderopvangregeling is, zodat zij hun werk naar behoren kunnen uitvoeren. Een goede kinderopvang is belangrijk zowel voor de ouders als voor het fysieke en emotionele welzijn van de kinderen.

Ouders met baby’s, peuters en/of tweelingen moeten kinderopvang zoeken die het best aansluit op de kinderen en het gezin. Er zijn verschillende soorten kinderopvang:

~ Thuis opvang: dit is veruit het gemakkelijkst, omdat je niet hoeft op te staan, aan te kleden en je kinderen ergens naartoe brengen. De oppas komt bij je thuis en past op je kinderen terwijl jij werkt, en de kinderen blijven in hun vertrouwde omgeving.

~ Gastouderopvang: je brengt je kinderen naar het huis van de oppas en ze blijven daar terwijl jij werkt. Het kan zijn dat de oppasmoeder/gastouder op meerdere kinderen tegelijk past.

~ Kinderopvang: je brengt je kinderen naar een kinderopvang waar groepen kinderen worden verzorgd terwijl de ouders werken.

Er zitten voor- en nadelen aan elk soort kinderopvang, en het is een kwestie van afwegen wat voor jouw situatie het beste is. Deze beslissing neemt tijd in beslag en moet niet overhaast worden. Je zoekt tenslotte iemand die voor langere perioden op jouw kleintjes past. Neem de tijd en de moeite om:

~ Contact op te nemen met de plaatselijke of landelijke Gezondheidsdienst om te horen welke regels er gelden voor kinderverzorging in jouw buurt.

~ Neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging van de Inspectie Kinderopvang voor een lijst van gecertificeerde instellingen.

~ Vraag en controleer referenties.

~ Praat met de oppas om er achter te komen of je je kinderen daar wilt onderbrengen:
    - een goede oppas moet ervaring hebben met kinderen en het leuk vinden met ze om te gaan.
    - een goede oppas moet rekening houden met de persoonlijkheid van elk afzonderlijk kind, vooral in het geval van tweelingen. Je baby’s zijn twee afzonderlijke individuen en zijn niet in elk opzicht gelijk.

~ Praat met ouders die gebruik maken van het soort kinderopvang dat je overweegt, en vraag naar hun ervaringen.

Breng een onaangekondigd bezoekje aan de gastouder of kinderopvang. Maken de kinderen een tevreden indruk? Is het er schoon en veilig? Als je eenmaal een keuze voor een type kinderopvang gemaakt hebt, denk dan aan het volgende:

~ Reserveer 20-30 minuten extra tijd voor je naar je werk gaat zodat je kunt inspringen op onverwachte situaties. Misschien willen je kleintjes nog wat extra aandacht, een schone luier of voeding. Het is beter daar wat tijd voor te hebben en niet meteen de deur uit te hoeven rennen.

~ Wees niet verbaasd als de kleintjes tussen de 8 en 12 maanden last krijgen van verlatingsangst. Ze kunnen gaan huilen, schreeuwen of zich aan je vastklampen als je probeert weg te gaan. Probeer deze hartverscheurende en vol schuldgevoel beladen tijden te verlichten door afscheid te nemen met een dikke knuffel, kus en zwaaien. Een goede oppas zal het dan overnemen en de aandacht van de kleintjes afleiden. Hou jezelf voor dat je baby’s een mijlpaal in hun ontwikkeling hebben bereikt. Ze hebben geleerd dat jij de voornaamste bron bent van hun welbehagen en veiligheid en ze weten wanneer je er niet bent.

[ TERUG ]