NAAR BUITEN MET DE TWEELING

Op een bepaald moment gedurende het eerste jaar zul je naar buiten moeten met je tweeling om ergens naartoe te gaan. Hoewel het idee om je veilige omgeving te verlaten met twee hummeltjes misschien onmogelijk en eng lijkt, is het best te doen. Sterker nog, met wat goede voorbereiding en organisatie, kan het een succes worden. Je verschaft je baby’s niet alleen wat externe stimulansen die ze nodig hebben voor de ontwikkeling van hun hersens, maar je verlicht ook het gevoel van isolatie dat je misschien inmiddels hebt omdat je al zo lang bij huis bent. We raden je wel aan de eerste uitstapjes met je kleintjes kort te houden en niet te ingewikkeld te maken.

~ Een bezoekje aan een familielid of kennis in de buurt is een goede manier om te beginnen. Dit is een eenvoudig uitstapje, want je zet de baby’s in de auto, neemt ze direct mee naar het huis van je familie, gaat daar op bezoek en gaat weer terug naar huis. Als er wat misgaat, wees dan blij dat het bij een familielid of kennis gebeurt, en niet midden in een druk winkelcentrum. Je kunt je bezoekje kort houden en je kunt het inplannen tussen een voeding en een dutje. Houd er wel rekening mee dat je altijd wat voeding meeneemt als je de deur uitgaat, voor het geval je het onverwacht nodig mocht hebben.

Als het uitgaan je wat makkelijker afgaat kun je grotere avonturen plannen, zoals bezoekjes aan het winkelcentrum, vliegreizen of nachtjes weg. Waar je ook naartoe gaat met je kleintjes, hou rekening met de volgende zaken:

~ Het is niet erg dat je bang bent om voor het eerst met de kleintjes naar buiten te gaan, dit is normaal. Of je nu alleen bent of samen, het kan best eng zijn om de baby’s mee naar buiten te nemen. Je hebt geen idee wat je te wachten staat en of je een uit de hand gelopen situatie aan kunt. Met wat oefening, en naarmate je baby’s wat ouder worden, zal je angstgevoel afnemen.

~ Plan uitstapjes op momenten waarop je kleintjes op hun best zijn, maak bijvoorbeeld een wandelingetje of breng een snel bezoekje aan de supermarkt vlak nadat ze hun middagdutje hebben gehad.

~ Neem als je kunt iemand mee om een handje te helpen. Als je een andere volwassene, of zelfs een scholier, bij je hebt hoef je je minder bezorgd te maken over een genante of uit de hand gelopen situatie dan als je alleen bent. Plan vooruit als je een uitje wilt maken dat wat ingewikkelder is dan een wandelingetje in de buurt, zoals bijvoorbeeld een bezoekje aan de dierentuin met je kleuter en de baby’s.

~ Hoe wil je je baby’s meenemen? In een tweelingwagen? Draag je er een in een draagzak en zet je de ander in een kinderwagentje? Hoef je ze niet uit de auto te halen en kun je ze in het kinderzitje laten? Als je gaat vliegen, hoe breng je ze dan naar het vliegtuig? Hoe je je baby’s het best en veiligst kunt vervoeren is afhankelijk van waar je naartoe gaat en wat je gaat doen. Zorg dat je dit van tevoren plant zodat je dit niet op het allerlaatste moment nog moet bedenken.

~ Investeer in een tweelingwagen. Dit is meestal de handigste manier om je baby’s te vervoeren. Er zijn verschillende types, dus kijk eerst rond voor je er eentje koopt die het best bij jouw situatie aansluit.

~ Luiers, doekjes, flesjes, babyvoeding, spuugdoekjes, lepels, speelgoed, fopspenen, de lijst van dingen die je nodig hebt als je met je kleintjes op stap gaat is eindeloos. Je kunt je zelfs afvragen of het wel de moeite waard is om alles in te pakken wat je nodig hebt alleen voor dat ene uitje. Maar plannen en de tijd nemen om alles zorgvuldig in te pakken zullen je uitstapje een stuk leuker en zeker de moeite waard maken. Zorg dat je niets vergeet door de lijst een dag van tevoren op te stellen en er steeds iets aan toe te voegen dat je nog te binnen schiet. Zorg dat je de tijd hebt om de spulletjes in te pakken zodat je alles nog eens zorgvuldig kunt nalopen. Bewaar de lijst als referentie, zodat hij klaarligt als je een keer snel de deur uit moet met je baby’s.

~ Neem altijd een extra set kleertjes voor elke baby mee, samen met luiers, doekjes en voeding. Er kan zich een onverwachte situatie voordoen (file), en dan is het een fijn idee dat je voorbereid bent en iets achter de hand hebt om een schreeuwende hongerige baby te kalmeren.

~ Natuurlijk komt het voor dat je uit bent met je kleintjes en de dingen niet zo gaan als gepland. Dit zijn zware tijden voor een moeder van een tweeling, maar het leven is nu eenmaal niet perfect en moeders zijn ook maar mensen. Probeer zo goed als het gaat de situatie te verbeteren. Soms zul je de rest van je plannen moeten laten varen en naar huis gaan, soms zul je een speelafspraak af moeten zeggen omdat je onderweg een lekke band krijgt. Vermijd een nog ingewikkeldere situatie en bedenk dat sommige dagen nu eenmaal niet volgens planning verlopen.

[ TERUG ]