De kosten van een baby in het eerste jaar kunnen behoorlijk schrikken zijn voor ouders. Met een tweeling zijn de kosten misschien zelfs alarmerend hoog. De aantallen luiers, doekjes, voeding en kleding verdubbelen bijna, wat behoorlijk wat druk op het budget kan leggen. Je komt er niet onderuit om de noodzakelijke dingen voor je baby’s tijdens het eerste jaar aan te schaffen, maar hier volgen wat geldbesparende tips die je kunnen helpen niet failliet te gaan:
~ Gebruik minder dure luiers (eigen merk). Eigen merk luiers zijn over het algemeen wel minder absorberend dan de bekende merken (Pampers, Huggies ¨). Als je baby’s een beter absorberende luier nodig hebben om ze ‘s nachts droog te houden, gebruik die duurdere luiers dan alleen voor ‘s nachts. Dit bespaart nog steeds geld, omdat je slechts één dure luier per kind per dag nodig hebt.
~ Geef borstvoeding. Flesvoeding en flessen kosten geld, borstvoeding is gratis. Bovendien verschaft borstvoeding antistoffen die ziekten voorkomen. Dit kan weer je kosten voor geneeskundige hulp verlagen vanwege minder bezoekjes aan de kinderarts.
~ Verspil geen geld aan mooie nieuwe kleren die je draagt terwijl je voor je kleintjes zorgt. Ze kunnen erop spugen en ze voorgoed bederven. Wacht tot ze wat groter zijn voor je veel geld aan mooie kleren uitgeeft.
~ Geef niet teveel geld uit aan babykleertjes. Als je regelmatig wast kunnen ze prima toe met een kleinere en niet zo dure garderobe. Ze groeien zo snel dat je toch steeds grotere maten moet aanschaffen, dus bespaar geld door hun garderobe te beperken tot wat ze echt nodig hebben.
~ Als je ziektekostenverzekering niet alle kosten voor preventieve zorg voor je baby’s dekt, zoals onderzoeken en inentingen, vraag dan aan je kinderarts of ze korting bieden voor dat soort zaken. Veel kinderartsen rekenen een lager bedrag als ze weten dat je het zelf moet betalen.
~ De rijksvaccinatieprogramma’s zijn gratis. Bij het GG&GD kun je hierover meer informatie krijgen
~ Vraag bij de kinderarts of ze gratis monsters hebben van flesvoeding, deze worden vaak door vertegenwoordigers afgegeven.
~ Knip kortingsbonnen uit voor baby-artikelen zoals luiers, doekjes, shampoo en voeding. Dit heeft mijn totale kosten voor deze spullen verlaagd met zo’n 5-15%.
~ Als je voor je baby’s tweemaal hetzelfde artikel koopt, vraag dan om kwantumkorting. Vraag bijvoorbeeld of ze je 10% korting willen geven bij de aanschaf van autostoeltjes.
~ Leen baby-uitrusting en kleertjes van familieleden die ze op dat moment niet nodig hebben.
~ Koop baby-uitrusting en kleertjes bij dumpzaken en tweedehands winkels.
~ Onderhandel met je schoonmaakdienst over een lagere prijs voor het schoonhouden van enkel bepaalde kamers in het huis, zoals badkamer en slaapkamers.
~ Veel kinderopvangcentra geven korting als je twee gezinsleden tegelijkertijd inschrijft.
~ Iemand inhuren om je te helpen bij de verzorging van je tweeling kan een dure aangelegenheid zijn. Om deze kosten te helpen verlagen zou je contact op kunnen nemen met plaatselijke kerken of buurtgroepen. Misschien hebben zij vrijwilligers voor dit soort dingen. Ouderen, buurtkinderen of huisvrouwen zijn wellicht bereid om voor minder geld te werken.