WEETJES

~ Gemiddeld worden vrouwen gedurende hun zwangerschap tussen de 9 en 13 kg zwaarder: baby 3 kg, placenta 1 kg, vruchtwater 1 kg, baarmoeder 1 kg, borsten 1 kg, bloed 2 kg, vet 2 kg.

~ Roken door moeders (maar ook door vaders) kan een lager geboortegewicht van de baby veroorzaken en vatbaarheid van de baby voor voedingsproblemen en infecties.

~ Als een baby in de baarmoeder niet goed ligt, kan de arts of voedvrouw de baby draaien. Dit gebeurt tussen de 35 en 37 weken.

~ Er zijn veel meer zwangerschappen dan er baby's geboren worden. Hoewel veel vrouwen daar vaak niets van merken, wordt 10 tot 20 % van de zwangerschappen afgebroken. Soms merkt een vrouw alleen dat haar 'menstruatie' een paar dagen later is.

~ Bij een geboorte vanaf 28 weken, soms zelfs al met 26 of 24 weken, heeft een baby kans te overleven. Als het voor 37 weken geboren wordt, is het een vroeggeboorte, een prematuur. Voor 28 weken is er een grote kans dat het dood zal gaan. Tot 16 weken noemen we het spontaan afbreken van een zwangerschap een miskraam. Waarschijnlijk is het zo dat een miskraam ontstaat wanneer een foetus zich niet normaal ontwikkelt. Er zijn meer miskramen van jongetjes dan van meisjes en meer jongetjes worden dood geboren dan meisjes.

~ Slechts 5 % van de baby's wordt op de uitgerekende tijd geboren. Bij het eerste kind wordt 42 weken aangehouden als maximale draagtijd. Vanaf het tweede kind en verder wordt 43 weken gewacht met het inleiden van de bevalling.

~ Het is gebruikelijk om de keizersnede toe te passen bij mensen van hoge afkomst. De kinderen van koningin Beatrix zijn bijvoorbeeld met de keizersnede gehaald, terwijl het niet medisch noodzakelijk was. In Zuid-Amerika worden steeds meer kinderen met de keizersnede geboren, omdat veel vrouwen dat makkelijk vinden. Je kunt de bevalling dan namelijk plannen.

~ Vroeger werd gedacht dat het huilen van de baby na de geboorte noodzakelijk was voor de longen. Dat blijkt niet nodig te zijn. Het huilen is een schrikreactie op de bevalling. Als de bevalling soepel verloopt, hoeft een baby niet te gaan huilen.

~ De gemiddelde lengt van een baby die geboren wordt, is 51 cm. Meisjes zijn iets kleiner dan jongens. Het gewicht is tussen de 2500 en 4500 gram. Het eerstgeboren kind is gemiddeld lichter dan later geboren kinderen. Meisjes zijn gemiddeld iets lichter dan jongens.

~ Er worden per uur 10.000 baby's geboren over de hele wereld heen. Dat zijn er 3 per seconde.

~ Eťneiige tweelingen zijn soms gespiegeld aan elkaar. Het ene kind is bijvoorbeeld linkshandig en het andere rechtshandig.

~ Wist je dat 40 % van de tweelingen tussen de anderhalf en tweeŽnhalf jaar een eigentaaltje heeft? Vaak is het taaltje verdwenen voordat je het goed en wel in de gaten hebt, doordat de kinderen in dezelfde tijd ook gewoon leren praten. Hoe meer je met je kinderen praat, liedjes zingt en voorleest, hoe sneller de kinderen hun taaltje kwijtraken. Vaak vullen tweelingen elkaar aan: de een begint een verhaal, de ander maakt het af. Laat een kind dat met een verhaal begint het uitpraten. En daarna mag de ander zijn of haar ervaringen vertellen.